Skip to main content

Manifest: Bescherm het recht op goede zorg!

24 juli 2023

Bescherm het recht op goede zorg! Dat is de titel van een manifest dat 29 juni namens ouders en andere verwanten van mensen met een verstandelijke beperking werd aangeboden aan Minister Helder voor Langdurige zorg en sport (VWS).

Het manifest is opgesteld als een noodkreet door zes belangenorganisaties te weten Sien, EMB, KlansPlus, dit Koningskind, ZCU en Helpende handen. In het manifest staan tien aandachtspunten die moeten bijdragen aan snelle en duurzame verbetering van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Centraal daarin staan toegankelijke 24-uurs zorg van goede kwaliteit met vaste begeleiding en goede ondersteuning voor inspraak van bewoners en hun verwanten. Dit alles vanuit meer vertrouwen en minder bureaucratie met op alle niveaus mensen met voeling voor de zorg.

De organisaties vinden het verdrietig dat het in deze tijd nodig is om zo’n manifest aan te bieden. Maar de zorg blijft, door personeelstekort en financiële problemen van zorgorganisaties, steeds vaker onder de maat. Daar moet iets aan gebeuren omdat alle organisaties bijna dagelijks de schrijnende situaties zien waarbij de zorg te kort schiet. 

Anita, moeder van Dennis met een ernstige verstandelijke beperking, die ook bij de overhandiging van het manifest aanwezig was, zegt:  'Wij als ouders vormen zijn stem. Wij moeten voor hem opkomen in de hoop dat de mensen om hem heen Dennis zien, kennen, leren begrijpen en zijn emoties kunnen lezen. Dat is niet makkelijk. Wij zijn lastige ouders, dat willen we niet maar moesten het wel worden.'

Hieronder is het manifest en de toelichting daarop te downloaden.

> Manifest: Bescherm het recht op goede zorg
> Toelichting op het manifest

Bron: Sien, 29 juni 2023